Tanácsok csecsemők és kisgyermekek bőrének ápolásához

Az egészséges csecsemők és kisdedek bőre szép, puha, bársonyos – tökéletesnek tűnik. Ahhoz azonban, hogy szépségét megőrizzük, igen fontos a helyes bőrápolás.

A csecsemők bőrének sajátosságai:

 1. A csecsemők bőre lényegében a felnőttéhez hasonló, de hám és irharétege vékonyabb, kapcsolódásuk lazább – emiatt sérülékenyebb és hajlamosabb a hólyagképződésre.
 2. A verejtékmirigyek és faggyúmirigyek működése még tökéletlen.
 3. A bőrfesték kisebb mennyisége miatt könnyebben leégnek.
 4. Bőrük vízben gazdagabb, de zsírszegény volta miatt könnyebben kiszárad és érzékenyebb az irritáló hatású anyagokra..
 5. A vékony bőr és az éretlen immunrendszer miatt fogékonyabbak a vírusok, gombák és baktériumok okozta bőrfertőzésekre.

A csecsemőkori bőrápolás legfontosabb céljai:

A legtöbb csecsemő egészséges bőrrel születik. Ennek védelmében az élet első éveiben a mindennapi bőrápolás fő célja az irritáló hatások elkerülése és a hám épségének fenntartása.

– Kerülni kell az izgató, vagy allergiát kiváltó anyagokkal való érintkezést és az erősen lúgos szappanok használatát.

A felnőttek számára készített termékekben lévő vegyi anyagok a csecsemőkön kiütést okozhatnak. Pl. az erősen lúgos szappanok számos csecsemőkori probléma okozói. Ezért csak gyenge és kímélő fürdető- és mosdószereket szabad használni. A csecsemők bőrén a legfinomabb felnőtt kozmetikum is könnyen gyulladást kelthet.

 

baba-borapolas-furdetes-gyerekborgyogyaszat

 

A csecsemő ruházatát (ill. textilpelenkáit) csak kímélő mosószerben szabad mosni és alaposan át kell öblíteni, hogy minden vegyianyag maradványát  eltávolítsuk.

–  Csökkenteni kell a környezet irritáló anyagainak hatását.

A csecsemő bőre érzékenyebb a környezet irritáló anyagaira, elsősorban a pelenkás tájjal érintkező vizelet és széklet hatására. Az irritáló hatást csökkenthetjük:

 • Gyakori pelenkaváltással (a vizelettel és széklettel röviden érintkezik),
 • A bőr gondos megtisztításával minden pelenkacserénél,
 • Megfelelő bőrápolószerek, popsikenőcsök alkalmazásával és
 • Megfelelő nedvszívóképességű, és minőségű pelenka használatával.

– Fenn kell tartani a bőr megfelelő víztartalmát.

A bőrt egyaránt károsítja a túl magas és a túl alacsony víztartalom. A túl nedves, felázott bőr sérülékeny, könnyen átereszti a káros idegen anyagokat és ideális táptalaja a baktériumok és gombák növekedésének. A túlságosan száraz bőr pikkelyesen hámlik és könnyen bereped.

A megelőzés lehetőségei:

 • Megfelelő nedvszívóképességű, és minőségű pelenka használata, rendszeres cseréje,
 • Réteges, nem túl meleg ruházat,
 • Megfelelő hidratáló bőrápolószerek alkalmazása.

– Nem szabad megváltoztatni a bőr normál baktériumflóráját.

A bőr normál baktériumflóráját a hagyományos pelenka használata megváltoztathatja. A rossz nedvszívóképességű pelenkába zárt terület bőrének nedvességtartalma nő és vegyhatása (pH-értéke) is megváltozik. Ez a csíraszám növekedéséhez és az egyes  baktériumcsoportok arányának megváltozásához vezet. A mindennapi bőrápolás során ezt a területet különösen gondosan kell megtisztítani és ápolni.

A pelenkás táj épségét a gyermek időnként pelenka nélkül hagyásával, vagy a korszerű, nagy nedvszívóképességű, a bőrt szárazon tartó pelenka használatával őrizhetjük meg.

– A túlzott napfényhatást is kerülni kell.

A leégés a bőr védő funkciójának gyengüléséhez és a bőr sejtjeinek maradandó károsodásához, végül bőrrák kifejlődéséhez vezethet. A csecsemők különösen hajlamosak az ultraibolya sugarak okozta károsodásokra.

Ezért a csecsemőket és kisgyermekeket a közvetlen napfényre ne vigyük. Idősebb gyermekeknél a napon töltött idő korlátozásával, laza, a napfénytől védő ruházat és széles karimájú kalap viselésével és a fényvédőszerek rendszeres használatával kell a napégést és a maradandó fénykárosodást megakadályozni.

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..