A szoláriumokról – A bőrgyógyász tanácsai

Az egészséges, barna bőr minden napozás elleni propaganda dacára ma is sokak szíve vágya – ugyanakkor egyes bőrgyógyászok szerint „nincs egészséges barnaság”.

Az ózonlyukról szóló hírözön és a bőrrák gyakoriságának növekedéséről közölt riasztó adatok az 1980-as, 90-es években a barnulni vágyó emberek tömegeit a szoláriumok felé terelték. A szoláriumozók célja a természetes barnulás elérése a napfény káros hatásai nélkül. A közhiedelem szerint „a szoláriummal igény szerint, télen és nyáron, ellenőrzött körülmények között, biztonságosan barnulhatsz, szépülhetsz, relaxálhatsz”. Az is fokozta a bizalmat, hogy a reklámokban kiemelték: az ultraibolya (UVA, ill. UVB) sugárzás  különböző bőrgyógyászati panaszokra jó hatással lehet, például  pikkelysömör és ekcéma gyógyítására használható.

De vizsgáljuk meg közelebbről, mi is történik bőrünkkel a szoláriumban!

A barnulás a bőrnek az ultraibolya sugarakra létrejövő reakciója. Az UVA gyors, de csak átmeneti azonnali pigmentációt (pigmentsötétedést), az UVB lassúbb, tartós (a melanin-szemcsék száma és mérete is nő) késői pigmentációt okoz. Az UVB-sugárzás hatására a hám is megvastagszik. Igen nagy adagban, vagy fényérzékenyítő szerek hatására az UVA is képes tartós pigmentációt okozni. Az UVB sugarak ezerszer veszélyesebbek, de a napon az UVA sugarakból ezerszer több is ér bennünket!

A mai szoláriumokat tiszta UVA, vagy nagyrészt UVA és kis részben (1-3% körül) UVB sugárzó csövekkel szerelik fel. A hagyományos csövek főleg UVA-t sugároznak, ezért bőrpírt kevéssé okoznak, de a tartósan barnító és D-vitamin-képző hatásuk is csekély, élettartamuk rövid. A korszerűbb csövek erősen barnítanak és D-vitamin-képző hatásuk is nagyobb, ennek dacára bőrpírt  kevéssé okoznak. A mai szoláriumcsövekb sugárerőssége igen nagy: UVB sugárzás 1.5x, az UVA: 6x  annyi, mint a nyári nap erőssége.

A köztudat szerint szoláriumok értelmes használat esetén pozitív hatást gyakorolnak mind a testre, mind a lélekre. Egyesek szerint a téli depresszió kezelésében a “fényzuhany” előnyös hatású. A kívánt barnaság pontosan mérhető UV dózissal érhető el. A kis mennyiségben UVB sugárzó csövek hatására a bőrben D3 vitamin is képződik. Az UVA sugárzást emellett sokáig ártalmatlannak hittük, de ma már tudjuk, hogy ez nem igaz.

Fontos kérdés, hogy véd-e a leégéstől a szoláriumban szerzett barnaság? A tiszta UVA-sugárzók okozta lebarnulás védőhatása csekély, az UVB-t is sugárzó csövekkel azonban a szaruréteg megvastagodásával járó, erősebb védőhatású pigmentáció érhető el. A szoláriumban az UVA sugárzás sokkal erősebb, mint az  UVB, a barnulás főleg a pigment azonnali megsötétedéséből származik, a szaruréteg nem vastagodik meg, ezért kevéssé véd a leégéstől.

szolarium-hatasa-borgyogyasz

A SZOLÁRIUMHASZNÁLAT AZONNALI MELLÉKHATÁSAI:

Bőrpír, égés, viszketés, bőrszárazság, hányinger, heveny szemkárosodás, fototoxikus és fotoallergiás reakciók.

Az UV-fényre romló betegségek fellángolása: autoimmun betegségek, porphyria, rosacea, herpesz. A különféle felmérések alapján a válaszadók 30-40 %-a tapasztalt szoláriumozás során valamilyen mellékhatást, de ezek rendszerint enyhék és átmenetiek voltak. E hatások nem mind fotobiológiai eredetűek, a viszketést és a bőrpírt részben a szoláriumhasználat közbeni hőhatás és izzadás okozza.

A SZOLÁRIUMHASZNÁLAT HOSSZÚTÁVÚ VESZÉLYEI:

Maradandó pigmentfoltok (szolárium-lentigók), a bőr korai öregedése, szaruhártya-, szemlencse-, retinakárosodás, helyi és általános immunszuppresszív hatás, rákkeltő hatás.

Bár az UVA sugárzás a szokásos adagban nem rákkeltő, nagy adagban bizonyosan nem ártalmatlan. Sok más környezeti tényező mellett a mértéktelen szoláriumozás is növeli a melanoma rizikóját. Ehhez az is hozzájárulhat, hogy a szoláriumban szerzett barnasággal több időt tölthetünk látszólag büntetlenül a napon, holott ez a barnaság nem jelent akkora védelmet, mint  a természetes lebarnulás. A rendszeres szoláriumhasználók általában sokat napoznak is!

A kísérletes és epidemiológiai adatok egy része mindenesetre az UVA sugárzás melanoma-indukáló szerepére utal. Az eset-kontrollos vizsgálatok alapján a szolárium-használatot a melanoma rizikótényezőjének  A vendégek jó részének fogalma sincs arról, hogy a szoláriumnak nemcsak előnyös hatásai lehetnek. A valós veszélyek ellenére a szoláriumgyártók és üzemeltetők egyaránt a mesterséges barnulás előnyeit hangsúlyozzák, holott a szervezetünknek erre valójában nincs szüksége (pl. a D-vitamin pótlásának vannak biztonságosabb formái is.

A mértéktelen szoláriumozás tehát bizonyosan szárítja, öregíti a bőrt, szeplőket okoz és – a napozáshoz hasonlóan – bizonyos mértékig fokozza a bőrrák kialakulásának veszélyét. Ezért nem szabad túlzásba vinni a szoláriumozást. Számos országban emiatt szülői, vagy orvosi engedélyhez kötik a 18 év alattiak szoláriumhasználatát.

 

Cikkem írásához az vezetett, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2005 márciusában, majd a WHO Nemzetközi Rákkutató Szervezete 2006 novemberében értékelte a szoláriumhasználat és a bőrrák összefüggését.

Következtetéseik:

 • a tizenéves-huszonéves korban kezdett szoláriumhasználat a melanoma előfordulásának egyértelmű növekedéséhez vezet,
 • A tizenéves korban kezdett szoláriumozás a laphámrák előfordulását is növeli,
 • Az UV sugárzás a bőr immunrendszerét károsítja,
 • Nincs az egészségre gyakorolt pozitív hatása.

EU irányelvek (Az Európai Unió Fogyasztói termékekkel foglalkozó tudományos bizottságának állásfoglalása):

 • Az UV-sugárzást kibocsátó, a mesterséges barnulást elősegítő eszközök használata növeli a melanoma kockázatát.
 • Ezért azt javasolják, hogy azok az emberek, akiknek ismert melanoma rizikótényezők állnak fenn, a szoláriumot ne használják!
 • A 18 év alattiak ne használják kozmetikai célból a szoláriumokat, mert a gyermek- és fiatalkori használattal a melanoma kialakulásának veszélye rendkívül megnő.
 • A Bizottság felhívja az uniós tagországokat és a forgalmazókat, hogy megfelelő intézkedésekkel előzzék meg a szoláriumok fokozott használatát.

 

A szolárium-használat szabályozására szükség van, 1994 óta hazánkban rendelkezésünkre állnak  Az Országos “Frederic-Joliot Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet irányelvei az UVA sugárzást kibocsátó szoláriumok működéséről (a mai kiegészítésekkel)

 

ÁLTALÁNOS SZEMPONTOK:

 1. A szoláriumok kozmetikai célú alkalmazása nem ajánlott.
 2. A különböző típusú UVA csövek sugárzási jellemzői eltérőek.
 3. Az egyes bőrtípusok UVA-érzékenysége eltérő.

 

SPECIÁLIS SZEMPONTOK:

 1. A szoláriumot ne használják a következő személyek:
  1. 18 év alatti gyerekek és terhes anyák
  2. az I. és a II. bőrtípusba tartozók
  3. aki 40-nél több anyajeggyel, vagy szabálytalan anyajeggyel rendelkezik
  4. akinek hajlama van az erős szeplősödésre
  5. aki gyerekként sokszor leégett a napon
  6. akinél bőrrák fordult mar elő
  7. a szervátültetettek, vagy immunszuppresszív kezelésben részesülők
 2. Kérjen orvostól tanácsot:
  1. gyógyszerszedés és
  2. bőrbetegség, vagy bármilyen bőrelváltozás esetén
  3. Ha kozmetikai szert (parfüm, testápoló, vagy egyéb kozmetikum) használt, akkor aznap ne használjon szoláriumot.
 3. Ha kozmetikai szert (parfüm, testápoló, vagy egyéb kozmetikum) használt, akkor aznap ne használjon szoláriumot.
 4. Az egyéni érzékenység megállapítása céljából az első alkalom időtartama csak fele legyen az általában megadottnak. Ha az első alkalommal bármilyen káros mellékhatás lép fel, a további használat nem javasolt.
 5. A rendszeres használat ne haladja meg a heti 2, illetve az évi 20 alkalmat.
 6. A gyártó cég köteles a készülék sugárzási jellemzőire alapozott használati utasítást adni.
 7. A készülékhez előírt védőszemüveg használata kötelező.
 8. A szolárium üzemeltetője, vagy alkalmazottja felelős a vendégeket a leírtakról tájékoztatni!

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..