Lassan négy évtizede annak, hogy dolgozni kezdtem a Heim Pál Gyermekkórház gyermek bőrgyógyászatán, ez alatt az idő alatt számtalan tünettel, panasszal, gyerekek bőrén talált jelenséggel találkoztam már.

Ha otthon észrevesznek valami szokatlant, oda nem illőt a gyermek bőrén, általában nincs ok az ijedtségre és az aggodalomra! Kis képgalériámmal igyekszem megkönnyíteni az aggódó szülők, rokonok számára a bőrtünetek azonosítását, általánosságban igaz azonban, hogy a legjobb és legbiztonságosabb megoldás szakorvost felkeresni, akkor alapos vizsgálat után célzott kezelést fog javasolni a problmára.

 

ÓTVAR:

otvar

Ótvaros sebhely

Az ótvar (orvosi nevén impetigo) egy bakteriális, rendkívül fertőző bőrbetegség, leggyakrabban gyermekeknél fordul elő. Klasszikus tünete a bőr felső rétegén megjelenő, vörös színű, nagy kiterjedésű, viszkető gennyes hólyagok, melyek pár napig múlva kisebesednek és sárgás-barnás színű pörk fejlődik rajtuk. Elsősorban az arcon, füleken és kezeken szokott megjelenni, de a pelenka alatti területen is előfordulhat. Zárt közösségekben (család, óvoda, iskola, csapatban játszott sportok) nagyon gyorsan fertőz. Nem kizárólag érintés által terjedhet, a fertőzésveszély szempontjából figyelni kell a textíliák, használati tárgyak tisztítására is (ruhák, törülköző, ágynemű, plüssállatok, játékok).

A kezelés fertőtlenítő, antibakteriális ecsetelők használatával és a pörkök eltávolításával történik.

poloskacsipes-gyermeken

Poloskacsípés nyoma karon

ROVARCSÍPÉSEK:

Nem csak a falun élő gyerekeket érinti – a városban nevelt gyermekekkel is rendszeresen előfordul, hogy akár álmukban, észrevétlenül valamilyen rovarcsípés áldozatává válnak. (Gondoljunk csak a 2016-os nyári budapesti poloskainvázióra, ugye?) Ezek legtöbbször ártalmatlanok (a Lyme kórt okozó kullancscsípésről lejjebb írunk), de ha nem tudjuk beazonosítani a csípés eredetét, a gyermek kifejezetten kényelmetlenül érzi magát tőle, vakarja, vagy napok múltán sem halványul a csípés helye, akkor érdemes lehet szakorvost felkeresni.

LYME KÓR:

lyme-kor-folt

A Lyme kór jellegzetes, kör alakú foltja

A Lyme kór kizárólag bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, melynek legtipikusabb jele a csípés körül szinte szabályos kör alakban, kokárdaszerűen kialakuló vöröses pír. Ez a gyűrű alakú folt az idő előrehaladtával növekszik, átmérője akár többtíz centissé is válhat. A folt környékén égő, viszkető érzést is tapasztalhatunk. A bőrtünetet hamarosan láz, izom és ízületi fájdalom, levertség érzés is követheti.

Ha a betegséget kezdeti szakaszában felismerik és diagnosztizálják, akkor tökéletesen gyógyítható. A kezelés nagy dózisú antibiotikum-kúrával történik.

A kezelés elhanyagolása esetén, súlyos esetekben szívproblémákat, ritmuszavart, bőrsorvadást, erős ízületi fájdalmakat, idegkárosodást, izomgyengeséget okozhat, de ez kifejezetten ritka.

KONTAKT ALLERGIÁS REAKCIÓK:

kontakt-allergias-reakcio

Kontakt allergiás dermatitisz

Az ekcémához hasonlóan, ez a bőrgyulladás olyan fajtája amikor a bőr közvetlen kontaktusba kerül az allergiát kiváltó anyaggal. Általában a reakció lassan, több nappal az érintkezés után jelenik meg, és a kontaktus megszűnése után is még pár napig súlyosbodhatnak a tünetek.

Az allergiás reakciót általában közönséges, háztartásban megtalálható anyag váltja ki, mint a ruhák gombja, övcsat, óraszíj, ékszerek, műszálas anyagok, vegyi anyagok, kozmetikai szerek, smink, stb.

A kezelés a tünetet kiváltó allergén azonosításával és eltávolításával kezdődik, ezt külsőleges (ecsetelők, kenőcsök) és belsőleges (antihisztaminok) kezelés követheti.

VADHÚS:

borgyogyaszati-vadhus

“Vadhús”, jóindulatú érkinövés

A bőrfelületen észrevehető kinövések, “vadhúsok” általában teljesen ártalmatlanok.

Ez egy teljesen jóindulatú sejtburjánzás, ami a bőrszövetből fejlődik ki. Időseknél gyakoribb, de gyerekeken is megtalálható, vérerekkel teli, élénkpiros színben (de ez nem azonos a hemangiómával, ami egy gyermekkori érdaganat!). A kezelés attól függ, hogy a test melyik részén található. Ha nem zavaró, nem akad bele ruha, ékszer, nem sérül akkor eltávolításra nincs szükség, semmit nem okoznak a szervezetnek, így békén lehet őket hagyni. Kérésre, irritáció esetén fagyasztásos vagy sebészi úton apró kimetszéssel eltávolítható.