Az akne a hiú kamaszok egyik leggyűlöltebb bőrproblémája: legtöbbször az arcon, nyakon, de akár mellkason, vállon, felkarokon és háton is jelentkezhet vörös vagy fehér, gyulladt, gennyes, a bőr felszínéből kiemelkedő pöttyök sokaságaként.

Pattanásos tinédzserként talán te is azt gondolod, hogy így megjelenni nagyon ciki, de egyet ne felejts el: nem vagy egyedül!

Az akne az ifjúkor leggyakoribb bőrbetegsége, a fiatalok 90%-át érinti. A serdülőkorban változó súlyossággal és formában csaknem mindenkin megjelennek a pattanások. Általában 10-12 éves korban kezdődik és 20-25 éves korra múlik, bár előfordulhat, hogy a felnőttkorban is panaszt okoz. Szerencsére legtöbbünknek csak 2-3 évig jelent gondot, de a pattanásos bőrű kamaszok 15 – 30% – a bőrgyógyászati kezelésre is szorul.

 

 

Tulajdonképpen mi az akne? Hogyan jön létre a pattanás?

Az akne a faggyúmirigyek és a szőrtüszők kivezető szakaszának a megbetegedése. A hormonok, az elszarusodás, a faggyútermelés és a baktériumok együttes hatása határozza meg lefolyását és súlyosságát.

Ha közelről megnézed bőröd felszínét – a tenyér és a talp kivételével – sok apró piheszőrt látsz. Minden szőrtüszőhöz egy faggyúmirigy is tartozik. A mirigyek sűrűsége az arcon és a mellkas felső részén a legnagyobb – ezek a legzsírosabb bőrű, úgynevezett szeboreás területek.  A faggyúmirigy által termelt faggyú a szőrtüszővel közös kivezető csövön keresztül ürül a bőr felszínére. A faggyútermelés hormonális befolyás alatt áll: a férfias típusú (androgén) hormonok fokozzák, a női típusú (ösztrogén) hormonok csökkentik a mirigyek működését. Ezért van az, hogy az akne rendszerint a serdülőkorban kezdődik, amikor az androgen-szint emelkedése a faggyúmirigyek méretének és aktivitásának növekedéséhez vezet. A fokozott faggyútermelés az akne létrejöttének feltétele, de önmagában még nem okoz pattanásokat: ha a szőrtüsző nyílása nyitva marad, a faggyú pattanás képződése nélkül ürül ki.

A faggyúmirigyek átalakulásával párhuzamosan azonban a szőrtüszők kivezető nyílásaiban megvastagodik a szaruréteg. A szarusejtek összetapadnak, a szaruból és faggyúból álló dugó fokozatosan elzárja a faggyúmirigy kijáratát. Ezt a szarucsapot nevezzük mitesszernek, orvosi nyelven komédónak. Ha ez mélyen ül és szaruréteg fedi (zárt komédó), akkor fehér színű. Ha felszínes, nyílt, akkor fekete színű. A fekete színt nem piszok (ahogy ezt gyakran feltételezik), hanem a bőr festékanyaga, a melanin okozza. A mitesszerek gátolják a faggyú bőrfelszínre való ürülését, így az felhalmozódik a kitágult faggyúmirigyekben. A mitesszer mögött az akne baktériumok erősen elszaporodhatnak és a pangó faggyút bontani kezdik. A keletkező szabad zsírsavak és a baktériumok anyagcseretermékei  a kötőszövetbe jutva, a faggyúmirigy körül gyulladást váltanak ki. A gyulladt mitesszerekből képződnek a pattanások.

Egyeseknél a gyulladásos tünetek erősebbek, másoknál gyengébbek. A faggyúmirigy olykor meg is repedhet és ekkor a gyulladást keltő tartalma a bőr mélyebb rétegeibe kerülhet. Ez nagyobb, olykor gennyesen kifakadó, végül heggel gyógyuló csomók képződéséhez vezet.

Fontos megjegyezni, hogy ugyan a baktériumok fontos szerepet játszanak a pattanások megjelenésében, ennek ellenére az akne nem fertőző betegség!

 

Lehet-e még más oka az a pattanásoknak?

Az orvosok szerint az akne kialakulására való hajlam a szülőktől örökölhető, de pattanásokat gyógyszerek, kozmetikumok és vegyianyagok is okozhatnak.

 

Elmúlik-e az akne valaha?

A pattanásos bőr általában spontán gyógyul, de nem lehet előre megjósolni, hogy mikor.

Főleg idősebbek tartják még ma is úgy, hogy a pattanások kezelésével kár vesződni, csak a természetes lefolyását, elmúlását kell kivárni. Nincs igazuk, nem indokolt sem a pesszimizmus, sem a passzivitás, mert ez ma már valóban jól kezelhető betegség!

Az első és legfontosabb tanács: ne nyomkodd a pattanásokat! A szakszerűtlen „házi kezeléssel” több kárt okozhatsz, mint gondolnád. A nyomás a faggyút és a baktériumokat sokszor nem kifelé, hanem a bőr mély rétegeibe juttathatja, ahol súlyos gyulladást okozhatnak. A pattanások kezelésére speciálisan kiképzett kozmetikus a felpuhított mitesszert szakszerűen ki tudja nyomni a környező bőr károsítása nélkül. Az enyhe akne-formák helyi kezelésére nagy választékban kaphatók a drogériákban és a gyógyszertárakban úgynevezett akne kozmetikumok.

Ha a rendszeres kozmetikai kezelés nem hoz javulást, ne szégyellj orvoshoz fordulni!

Az orvosi kezelés lehet csak külső, vagy egyidejűleg külső és belső kezelés. A betegek jelentős részénél elég a türelmes, személyre szabott helyi kezelés. Mivel a bőrelváltozásokat a fokozott faggyúképződés, a mitesszerképződéssel járó elszarusodási zavar, a baktériumok és a következményes gyulladás okozzák, a kozmetikai és a bőrgyógyászati kezelésnek is elsősorban ezekre a tényezőkre kell hatnia.

 

Válasz néhány gyakori kérdésre:

Jó hatású-e a napozás és a szolárium?

A napozás általában jótékony hatású. A betegek kb. 60%-ánál átmenetileg javítja a bőr állapotát, egyes betegek pattanásait azonban ronthatja is. A szolárium ultraibolya UVA-sugarai okozta barnaság jótékonyan elfedi az akne tüneteit, de nem  gyógyítja a pattanásokat.

A diéta csak felesleges kínzás!

Speciális akne-diéta nem létezik, a csokoládéevés és az olajos magvak eltiltása csak tetézik az amúgy is gondokkal küszködő serdülő bajait. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a pattanásos bőrt a táplálkozás befolyásolná. Az akne nem mérgezés, a “méregtelenítés” értelmetlen, magam is számos betegemnél tapasztaltam a szigorú diétás rendszabályok eredménytelenségét! Táplálkozz egészségesen, fogyassz bőven zöldséget, gyümölcsöt, vitamint, kerüld az alkoholt és a dohányzást! Így könnyebben győzi le szervezeted a pattanásokkal járó gyulladást.

A stressz okozza az aknét?

A stressz nem okoz aknét, de ronthatja azt. Mivel elsősorban az arcot érinti és súlyos esetben rendkívül torzító is lehet, rendkívüli esztétikai jelentősége van, a betegnek súlyos lelki terhet jelent. Bizonyos szakmákban (fodrász, divatárus, bankár, vendéglátós) munkanélküliséghez is vezethet. Az akne a serdülők felének okoz lelki problémát, a betegségtudat azonban teljesen független lehet az acne súlyosságától.

Az aknés bőrt szabad-e sminkelni?

A smink segít elkendőzni az akne tüneteit, hegeit. Csak nem zsíros, jó minőségű sminkszerek használhatók, minél rövidebb ideig.

A szex, illetve a terhesség jó hatású?

A nemi élettel nincs összefüggés. Az akne sok nőnél a ciklussal párhuzamosan változik, a menstruáció előtt romlik. A terhesség gyakran javít, a szülés után azonban rosszabbodhat is a bőr állapota!