Mi az a szemölcs, miről ismerhetem fel?

A szemölcs az egyik leggyakoribb bőrbetegség, egyes statisztikák szerint a népesség több, mint 10%-át érintheti.

A szemölcsök bőrön és nyálkahártyán előforduló apró bőrkinövések, jóindulatú tumorok. Megjelenésüket minden esetben vírus, a HPV 80 fajtájának valamelyike okozza, így emberről emberre erősen fertőző. A vírusos szemölcsök bármely életkorban megjelenhetnek, de a leggyakrabban gyermekeken fordulnak elő, időseken viszonylag ritkán láthatók. Magyarországi becslések szerint az iskoláskorúak 20%-a fertőzött lehet valamilyen típusú szemölccsel.

A szemölcsöknek számos fajtája van, ezek tüneteikben, lefolyásukban eltérhetnek egymástól. A szemölcsök típusai klinikailag különböző elváltozásokat okoznak és előnyben részesítenek különböző testtájakat, de bármely HPV-típus bármely területet fertőzhet és ugyanazt a klinikai képet több HPV-típus is kiválthatja. A fertőzés forrása a HPV-t hordozó személy. A terjedés hámsérüléseken keresztül, a fertőzött személlyel, vagy annak lehámlott hámsejtjeivel való szoros kontaktus útján jön létre.

A szemölcsök lappangási ideje 1 hónaptól több évig is terjedhet, és a HPV olyan területeken is kimutatható, ami szemmel látható tüneteket már nem visel. Ez a “látensen” fertőzött zóna magyarázhatja, miért sikertelen olyan sok szemölcs kezelési terápia, mert azok általában csak a látható elváltozásokat kezelik. A vírus ezzel szemben sohasem tűnik el végleg, lappangva megbújik a hámsejtekben, csak a jól működő immunrendszer tartja fent a tünetmentességet.

A pontos diagnózis az esetek többségében egyszerű bőrgyógyászati vizsgálat során felállítható, csak az atípusos szemölcsök esetén van szükség szövettani vizsgálatra.

 

Néhány a leggyakoribb, gyerekeket érintő szemölcstípusok közül:

Közönséges szemölcs

A HPV 1-es, 2-es, 4-es és 26-os típusa okozza. A közönséges szemölcsök az egész populációban elterjedtek, de a gyermekkorban a leggyakoribbak. Borsó méretű (1-10 mm) átmérőjű, jól körülírt, kerek vagy szabálytalan alakú, durva, szurkált felszínű, tömött, bőrszínű vagy halványszürke kis kinövések. Legtöbbször a test szabadon lévő, gyakori “ingerlésnek” kitett területein jelennek meg (pl. kézujjak, kézfej, könyök, térd, arc), de máshová is átterjedhetnek.

Talpi szemölcs

A HPV 1-es, 2-es és 4-es típusa okozza. A talpi szemölcsök a talpnyomásnak leginkább kitett pontjain megjelenő, a nyomás miatt ellapult, hyperkeratosissal körülvett képletek. Éles határúak, és szarugallér övezi őket.  Rendkívül érzékenyek lehetnek, a tyúkszemektől és bőrkeményedésektől az különbözteti meg őket, hogy a felszíni rétegek eltávolítása után hajlamosak a tűszúrásnyi, fekete pontszerű bevérzésekre. A mozaik-szemölcsök számtalan apró, egymás mellett elhelyezkedő szemölcs összeolvadásából álló plakkok.

Lapos szemölcs

A HPV 3-as és 10-es típusa okozza. A lapos szemölcsök puha, lapos, kerek, vagy sokszögletű, 1-5 mm átmérőjű

sárgásbarna papulákból állnak, leggyakrabban gyer­mekek és fiatal felnőttek arcán és – autoinokuláció révén – a vakarásnyomok­nak megfelelően fordulnak elő. Évekig változatlanul fennállhatnak

Nyálkahártya-szemölcs

Ezek a szemölcsök alig észrevehető  fehér foltok, vagy lapos plakkok képében jelentkezhetnek.

A gégepapillomát a HPV 6-os és 11-es típusa okozza.

“Uszodaszemölcs” és “futószemölcsök”

Gyermekek körében igen gyakori az uszodaszemölcsök előfordulása, amit (nevével ellentétben) nem csak uszodában lehet elkapni. Ezek a szemölcsök szeretik a „közösségi helyeket”, és a nedves környezetet, de gyakorlatilag bárhol el lehet kapni. A szemölcsök legtöbbször a gyerekek hasán, hátán, karján vagy lábán jelennek meg. Az uszodaszemölcs könnyen felismerhető: a kis, fehér göböcskék ugyanis csoportosan bukkannak föl. A futószemölcs a bőrrel megegyező, vagy annál világosabb színű, csoportosan megjelenő, és gyorsan terjedő szemölcs. A bőr felszínáből nem emelkedik ki, ezért gyakran összetévesztik az anyajeggyel. Ez is jellemzően arcon, kézen tűnik fel először, de tuljadonképpen bármelyik testrészre nagyon gyorsan átterjednek. A futószemölcsök általában viszketnek, a gyermek így vakarásnál lekaparja a szemölcs felső rétegét, illetve a vírusos hámsejtek bejutnak a körme alá is, ezzel megnövelve a fertőzésveszélyt.

A megelőzés érdekében beszéljük meg gyermekünkkel, hogy fürdés után mindig törölje szárazra bőrét, ne felejtse ki a lábujjközöket sem! Uszodában vagy strandolás során ne hordja más papucsát, és ne használja más törölközőjét, mindig legyen nála saját darab. A szemölcsöt okozó vírus ugyanis szereti a nedvességet, így a felázott bőrön könnyebben jelenik meg. A már kialakult szemölcsöt soha ne kapargassa, és ne is rágja, mert ezzel a vírus továbbterjedhet a kézre, szájra is. A gyermekek körmének rövidre vágása különösen fontos viszkető, fertőző bőrbetegségek esetén.