Mi az az ekcéma? 

Az ekcéma (más nevén atópiás dermatitisz, vagy bőrgyulladás) egy krónikus, örökletes bőrbetegség, melynek tünetei gyermekkorban jelentkeznek leggyakrabban, de a felnőttek körében is megfigyelhető. Nagyjából minden ötödik gyereket érint. Nem fertőz, emberről emberre nem adható át. A tünetek intenzitása változó lehet, azok fellángolását különféle környezeti és egyéb tényezők okozhatják: leggyakrabban valamilyen allergén anyag váltja ki, azaz légúti és ételallergének (pl.: tej, mogyoró, pollen, poratka), de a stressz és a hideg időjárás is előhozhatja a tüneteket.

A bőr szarurétegének hibája lényeges szerepet játszik a gyakran hámló, száraz bőrrel járó atópiás dermatitisz korai kezdetében és súlyosságában. A filaggrin nevű fontos fehérje termelődéséért felelős gén a súlyos ekcémában szenvedő kisbabák csaknem felénél hibás, ez a szaruréteg fellazulásához,  a védőréteg gyengüléséhez vezet.

Mik az ekcéma tünetei, hogyan vehetem észre?

Ekcémára gyanakodhatunk, ha a gyermek bőrén kivörösödött, piros, száraz, hámló foltokat fedezünk fel, és sokat vakarózik a gyermek. Kialakulhatnak ezen kívül a bőrön kis kemény dudorok, vagy hólyagok is, és az állandó irritációtól és vakarózástól az érintett bőrfelület megkeményedhet. A tünetek érdekessége, hogy hol erőteljesebben jelentkeznek, hol mérséklődnek, hol pedig teljesen megszűnnek. Télen a hideg idő és a bőr kiszáradása miatt általában romlik az ekcémások állapota, nyáron javul az ekcémás terület.

Az ekcéma az életkor változásával más és más testrészeket érinthet: csecsemőkorban az arc, a homlok, az áll és a fej bőrén (érdekes módon a pelenka alatti területen szinte soha nincsen ekcémás folt); kisgyermekkorban a könyök és a térd hajlatában és nyakon; 7 éves kor felett pedig a csukló, a kar és a térd mögött bukkanhatnak fel a viszkető foltok.

 

Gyógyítható az ekcéma?

A gyermekkori ekcémát nem egy esetben kinövik a kicsik, ám sajnos legtöbbször megmarad, illetve „átalakul” más allergiás betegséggé.

Ha a teljes gyógyulásért nem is, a tünetmentes állapotért sokat tehetünk. Gyermekbőrgyógyászként sok évtizede gondozok ekcémás babákat, kisdedeket.

Mivel a szappan (még a modern szappanok és a babafürdetők is) szárítják a vizet, ráadásul a meleg víz önmagában zsíreltávolító hatású, ezért ritkítsuk a fürdések számát. Inkább csak testmeleg vízzel zuhanyozzukn, és az ekcémás területet ne tartsuk 5-10 percnél tovább vizesen. Törülközővel itassuk fel szárazra az irritált bőrt (dörzsölni, vakarni tilos!), majd alkalmazzunk zsíros kenőcsöket. Nemcsak a fürdetőszappan, a hajsampon választásakor is érzékeny bőrű csecsemőknek készült termékeket használjunk. A nagyon habzó fürdősamponok már elavultak, hajmosáshoz is a csecsemőknek gyártott készítményeket használjunk! A száraz, érzékeny bőrű csecsemők és kisgyermekek számára a gyógyszertárban kapható speciális fürdetőkrémek, fürdőolajok, fürdőemulziók, bőrpuhító, hidratáló, a természetes nedvességet megkötő faktorokat pótló krémek a legalkalmasabbak.

Az ekcémás bőr karbantartására gyakran már a megfelelő ruházat (az ekcémás babák bőre nem tűri a gyapjút és a durva műszálak dörzsölését) és a környezet irritációt, vagy allergiát kiváltó anyagainak kiiktatása is elegendő. Figyeljük meg, mosószer, öblítő csere vagy más anyagú, típusú ruházat esetén enyhülnek-e tüneteink. Szteroidos krémeket önhatalmúlag soha ne alkalmazzuk, ezeket csak orvosi kontroll mellett szabad használni!

Egyes fórumokon étrendi változásokkal ígérik az ekcémás tünetek gyógyulását. A diétás próbálkozások skálája igen széles, nemritkán maga a diéta válik veszélyessé, fehérjehiányt, fejlődési visszamaradást okozva. Magam is meg vagyok győződve a megfelelő hosszúságú szoptatás fontosságáról, hiszen a baba számára nem létezik az anyatejnél tökéletesebb táplálék. Az édesanyák – sokszor már a szülés előtt ajánlott – diétáztatásával azonban nem értek egyet, ez sokszor ártalmas lehet, ronthatja a magzat fejlődését.

Betegeim sorsát követve látom, hogy nagy többségük az évek folyamán meggyógyul, vagy tünetei jelentősen enyhülnek. Sok szülő hamar elkeseredik, kiábrándul az orvosokból és természetgyógyásznál keresi a gyógyulást, majd minden indokolt és sok indokolatlan vizsgálatot elvégeztetve, holisztikus és sarlatán gyógymódokat kipróbálva tér vissza rendelőmbe.

Ha gyermekén vagy önmagán ekcémás tüneteket észlelt, ne habozzon felkeresni, várom szeretettel a rendelőben!