Mi az a pelenkakiütés?

A pelenkakiütés – mint ahogyan azt a neve is mutatja – a kisbabák bőrén megjelenő kontakt irritáció (dermatitisz) a pelenka alatti területen. Előfordulása nagyon gyakori, szinte mindegyik gyereknél előfordul.

A pelenkával fedett intim tájék, tehát a popsi, a lágyékrész, comb környéke, hajlatok, nemiszerve ilyenkor kipirosodik, duzzadt és rendkívül érzékennyé válik. A kisbaba ilyenkor sírással jelzi az irritációt, nagyon kényelmetlen számára a pelenka viselése, de az irritált terület mosdatása is. Súlyos esetekben hólyagok jelenhetnek meg az irritált bőrön, vagy gombás fertőzéssel társul a pelenkairritáció – a nedves, levegőtől szorosan lezárt (ruha, pelenka alatti) bőrtájék a gombák kedvenc élőhelye (gondoljunk csak a zokniban izzadó lábujjakon jelentkező lábgombára, ugye?). Gombás fertőzés esetén fehér, gennyes töltetű hólyagocskák terjednek el a pelenka alatti bőrön.

Hogyan előzhető meg, illetve kezelhető a pelenkakiütés?

A csecsemőkori pelenkairritációt nem lehet 100%-ban megelőzni, óvintézkedések ellenére is előfordulhat. Néhány szempont betartásával csökkenteni lehet a kipirosodás esélyét:

  • Cseréljük a kisbaba pelenkáját minél sűrűbben és válasszunk jó minőségű, magas nedvszívó képességű márkát.
  • Alaposan tisztítsuk meg a pelenka alatti területet minden pelenkacserénél (gyengéden, dörzsölni nem kell!)
  • Pelenkázáskor és fürdetéskor kerüljük az illatosított, sok adalékanyagot tartalmazó tisztálkodószerek, törlőkendők használatát, mert ezek tovább irritálhatják a bőrt. Kifejezetten bababarát, organikus összetevőkből készült termékeket vegyünk!
  • Ha lehetőségünk van rá, naponta többször „bontsuk ki” a babát a pelenkából, és engedjük hogy meztelenül szellőzzön a pelenka alatti terület. Már néhány ilyen fél-egy órás intervallum is csökkenti az irritáció esélyét és gátolja a baktériumok elszaporodását.
  • Ha mosható pelenkát használunk, ügyeljünk a mosószerre: az abban lévő vegyi anyagok is irritálhatják a kicsit.
  • Használjunk gyógyszertárban kapható popsikrémeket: ezzel védőréteget képzünk a baba érzékeny bőre és a nedves pelenka között.

 

A pelenkakiütés tünetei tehát otthon, illetve gyógyszertárban vény nélkül kapható kenőcsökkel is enyhíthetőek, megszüntethetőek. Ha azonban 3 nap után sem enyhülnek a tünetek, mindenféleképpen orvoshoz kell fordulni!

Belvárosi gyermekbőrgyógyászati rendelőmben várom Önöket is szeretettel!