Kamaszkori lábgombásodás

A gombák birodalma

A több mint 120.000 gombafaj felépítését, anyagcseréjét és méretét tekintve rendkívül változatos világot alkot, különleges életmódot folytat, mivel sem a zöld növények táplálkozási lehetőségei (klorofilltartalom), sem az állati táplálkozás eszközei (száj és mozgásképesség) nem állnak rendelkezésükre. A korhadó növényi, vagy állati részeken élő gombákat szaprofitának, az élő növényi, állati, vagy emberi szervezetben élősködő gombát parazitának nevezzük. A gombák szerepe rendkívül fontos a szerves anyagok lebontásában, körforgásában.

 

Hasznos gombák – kártékony gombák

Az erdőben sétálva biztosan sokszor láttál már gombákat. Meg kellett tanulnod azonban azt is, hogy nem minden gomba alkalmas az emberi fogyasztásra. Míg az ehető vargánya, vagy rókagomba ízletes étel, az erdei gombák között is akadnak mérget termelő fajok, melyek elfogyasztva nemritkán halálos mérgezést okozhatnak.

Az ember ősidők óta hasznosítja is a gombákat – részben közvetlenül táplálékként, másrészt erjesztésre, kelesztésre felhasználva a megfelelő élesztőgombafajokat.

A penészekből számos antibiotikumot nyertünk, azonban sokszor tönkreteszik ételünket, vagy légúti allergiát, asztmát okozva keserítheti meg a betegek életét.

A parazita gombák az embert, állatainkat, növényeinket, erdeinket támadják meg. A 120.000 gombafaj közül csupán  50 jelent közvetlen veszélyt az emberre. Ezeket gyakorlati szempontból a fonalas, sarjadzó és penészgombák csoportjába soroljuk. 20 gombafaj főleg felszínes, 20 mély bőrfertőzéseket, további 10 pedig az egész szervezetet  elárasztó – szisztémás – gombás fertőzések kórokozói Európában nem fordulnak elő. A bőr gombás fertőzéseit okozó fajok azonban igen elterjedtek.

A bőr gombás fertőzéseit leggyakrabban a szarut kedvelő fonalas gombák okozzák.

 

Mi a lábgombásodás?

A láb a testednek az a része, amelyet a gombák a leggyakrabban támadnak meg.  A lábujjközök gombás fertőzése (atlétaláb) igen gyakori. Legtöbbször a negyedik és az ötödik ujj között alakul ki, ahol szorosan egymáshoz fekszenek a lábujjak, de a többi lábujjközre is átterjedhet. Súlyosabb fertőzés esetén a talp és a lábfej bőre is megbetegedhet.

 

Kinek a lábát támadja meg?

A gyermekkorban ritka a lábgombásodás. A kamaszkortól azonban a fertőzöttség egyre nő, Magyarországon átlagosan minden negyedik felnőtt fertőzött –  valódi népbetegségről van tehát szó! A gombák a meleg, nedves, sötét környezetet kedvelik, nem csoda tehát, hogy a cipőviselet, a zárt sportcipő, bakancs rendszeres hordása, az erős lábizzadás kedvező feltételeket teremt a gombás fertőzés létrejöttéhez. A fertőzés forrása rendszerint az uszodák, fürdők vize, a szauna farácsa, a hotelek, sportlétesítmények, fitness-klubok zuhanyozóinak gumiszőnyege, padlószőnyege.

 

Hogyan kaphatod meg a lábgombásodást?

A gombákkal nap mint nap találkozol, de ez nem vezet automatikusan gombás fertőzéshez. Ehhez olyan tényezők is hozzájárulnak, amelyek a gomba számára megkönnyítik, illetve egyáltalában lehetővé teszik a bőrödön való megtelepedést, a behatolást.

 

A gombás fertőzésre hajlamosító tényezők:

– hámsérülések

– erős lábizzadás

– nem szellőző, műszálas ruhadarabok

– zárt sportcipő, bakancs

– a bőrt védő zsír- és savköpeny sérülése

– legyengült szervezet és immunrendszer

– vérkeringési zavarok

– elhízás

– a bőr és a köröm betegségei és sérülései

 

Általában úgy fertőződhetsz meg a legkönnyebben, ha mezítláb járkálsz a sportlétesítmények meleg, nedves padlójú öltözőiben, zuhanyozóiban.

labgomba

Mennyire fertőző a lábgombásodás?

A gombás fertőzés spórák révén terjed, ezek fertőzőképességüket hosszan megőrzik. Az előzőkben felsorolt helyeken felül a már fertőzött családtagok révén a spórák bekerülhetnek az otthoni környezetedbe is, megtelepedhetnek a törülközőben, kádban, zokniban, vagy papucsban. A spórák jelenléte azonban nem feltétlenül vezet fertőzéshez, ahhoz ugyanis az kell, hogy a kórokozó bekerüljön a bőrbe és ott szaporodni kezdjen.

 

Hogyan néz ki a láb gombás fertőzése?

A lábujjak közötti bőr kipirult, felázott, fehér színű, berepedt, erősen viszket. Később hámlás, kis seb keletkezhet. A folyamat apró hólyagocskákkal terjed a széli részeken. Néha “mokasszin”-szerűen átterjedhet a lábhátra és a talp felületére is. Nyáron a fokozott izzadás miatt súlyosbodnak a tünetek.

 

Mennyire komoly baj a lábgombásodás?

A gombás fertőzések ellen senki sem védett! E kórképek nem gyógyulnak maguktól, sőt, kezelés nélkül általában egyre terjednek. A lábgombásodás jelentősége az, hogy igen komoly szövődményeket – nyirokérgyulladást, orbáncot, visszérgyulladást, ekcémát – okozhat. Az évek óta fennálló, elhanyagolt lábujjközti gombásodás kórokozói megbetegíthetik a körömlemezt is.

 

Hogyan kezelhető a lábgombásodás?

Az orvosok ma már rengeteg gombaellenes gyógyszerrel rendelkeznek. A gombaellenes szerek gátolják a gombasejtek növekedését, szaporodását, illetve elölik azokat. Hatásukat rendszerint a gombák sejtfalát felépítő anyagok szintézisének különböző lépéseit blokkolva fejtik ki. A gombák nem egyformán érzékenyek az egyes gombaellenes gyógyszerekre.

A leggyakoribb kórokozók, a fonalas gombák többnyire a hám mélyéig hatolnak. A helyi kezelés csak akkor lehet eredményes, ha az alkalmazott gombaellenes szer képes a bőr mélyéig bejutni. E tekintetben nagy különbségek vannak a régi és a legkorszerűbb gyógyszerek között!

Az, hogy elegendő-e a helyi gombaellenes kezelés, vagy belső kezelésre, illetve a két módszer kombinációjára van szükség, a fertőzés súlyosságától, helyétől, kiterjedésétől függ. A helyileg alkalmazott gyógyszereknél a gyógyszerformát (krém, oldat, körömlakk) az orvos a beteg testtájnak megfelelően választja ki. Ha a klinikai kép nem egyértelmű, vagy makacs, súlyos a fertőzés, gombatenyésztéssel tisztázható, hogy pontosan melyik gombafaj okozta a betegséget – ez különösen a belsőleg adandó gombaellenes szer kiválasztását könnyíti meg.

A gombás fertőzések  helyi kezelésére igen sok gombaellenes szer áll rendelkezésre. A gombaellenes hintőporok szerepe csupán a fertőzés megelőzésében jelentős. A gombás fertőzés kezelése során  olykor kiegészítő kezelésre is szükség lehet: a gennyes, nedvedző folyamatot fertőtlenítő borogatással, a megvastagodott szaruréteggel borított bőrfelszínt hámlasztószerekkel, az erősen gyulladt elváltozásokat gyulladáscsökkentő, szteroid kenőcsökkel kezeljük. A helyi gombaellenes szereket legcélszerűbb fürdés, vagy tusolás után alkalmazni. Így a következő mosdásig elegendő idő marad a gyógyszer hatásának kifejtésére. A fertőzött hám csak 4 hét alatt újul meg, ezért a gombás bőrbetegségeket nem lehet „egycsapásra” , 1-2 nap alatt meggyógyítani.

 

Megelőzhető-e a lábgombásodás?

IGEN!!

A gombás fertőzések egyéni megelőzésére a következő óvintézkedések tanácsolhatók: A megnövekedett fertőzésveszély miatt uszodákban, gyógyfürdőkben, szaunában, idegen zuhanyozókban és a szállodai szobákban ne járkálj mezítláb, viselj műanyag papucsot! A napi tisztálkodás során gondosan tisztítsd meg a gombák által kedvelt hajlatokat és lábujjközöket. Ha nagy a gombás fertőzés veszélye, használj fertőtlenítő hatással is rendelkező szappant, vagy tusfürdőt. Fürdés után mindig töröld gondosan szárazra a hajlatokat és a lábujjközöket. Ha a család valamelyik tagja gombás fertőzésben szenved, fontos a zuhanyozó és a kád rendszeres fertőtlenítése, a fürdőszobai kilépők, a törülközők és a beteg fehérneműinek kifőzése. A beteg családtag külön körömápoló eszközöket használjon, amelyeket használat után rendszeresen fertőtleníteni kell. A gombás fertőzésre az izzadás is hajlamosít, ezért nagyon fontos, hogy megfelelen öltözködj: a pamutból készült alsónemű és zokni felszívja a nedvességet, ezzel elősegíti a bőr szárazon tartását Az erősen izzadó hajlatokban izzadásgátló szereket, vagy a hajlatot szárazon tartó, esetleg gyógyszeres hintőport használj. Ha lehetséges, ne viselj állandóan zárt cipőt,  lehetőleg bőrből készült lábbeliket vásárolj.. Ugyanazt a cipőt legfeljebb kétnaponta viseld, hogy közben kellően kiszáradhasson.

Amennyiben gombás fertőzés miatt a cipőd fertőtlenítésére van szükség, a következőképp járj el: A gyógyszertárban vásárolt 10%-os formalin oldatból 1-2 cseppet önts vattára és helyezd a cipőbe. A cipőt 24 órára zárd műanyagzacskóba, majd 72 órán át szellőztesd ki a szabad levegőn.

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..