A hemangióma nem más, mint egy jóindulatú csecsemőkori érdaganat. Tulajdonképpen az erek burjánzó növekedése ez, ilyenkor egy vérrel tert érgomolyag alakul ki, ami a bőrön áthatoló, élénkpiros kinövések formájában látható.

 

Általában a születés utáni napokban-hetekben megjelenik, anyajegyre hasonlító kis pötty, folt vagy málna formájú kinövés. Az anyajegytől onnan tudjuk egyszerűen megkülönböztetni, hogy nem barnás, hanem a vérrel teli erek miatt élénkpiros, vörös vagy kékes-lilás színe van. Bármelyik testrészen jelentkezhet, de a fejen, hasfalon, karokon illetve a popsi, végbél környékén a leggyakoribb.  Vannak “mélyen” rejtőző hemangiómák is, amik nem a bőrön, hanem a belső szerveken (máj, gyomor) alakulnak ki.

A hemangióma a babával együtt elkezd nőni, viszont növekedése rendkívül gyors és kiterjedt is lehet. A csecsemő 6-8 hónapos koráig akár többszörösére is megnőhet. Ebben az életkorban legtöbbször megáll a növekedés, majd a folt szépen lassan visszafejlődik, és a kamaszkor elejére akár teljesen el is tűnhet.

A hemangióma teljesen jóindulatú elváltozás, nem veszélyes, komoly problémákat legtöbbször nem okoz. Akkor a legkellemetlenebb, ha az arcon, vagy a szemhez közel jelenik meg, ilyenkor ha túlságosan nagy méretűre nő akkor akadályozhatja a szem nyitását vagy a látást, az orr és száj környékén pedig légzési és táplálkozási nehézségeket is okoz.

Nem tudni, miért és milyen esetekben alakul ki a hemangióma, így a megelőzésért sem lehet mit tenni. 100-ból nagyjából 1-2 gyereket érint, és legtöbbször orvosi beavatkozásra nincs szükség. Ha azonban túlságosan elburjánzik, nem fejlődik vissza, és életviteli problémákat okoz, akkor számos módszerrel kezelhetőek: lézeres, hagyományos sebészeti megoldás, de érelzáró injekció is alkalmazható az érdaganatok felszívódása érdekében.

Ha ilyet veszünk tehát észre a gyermekünkön, nem kell megijedni! Ha nem nagyon zavaró, akkor érdemes várni a gyermek 8-12 hónapos koráig, ebben az időszakban a halványulásnak meg kell kezdődnie. Ha ezután sem múlik el, és esztétikailag zavaró, akkor forduljunk vele bátran gyermekorvoshoz. Önöket is szeretettel látom belvárosi magánrendelőmben!