Hogyan lehet eltüntetni a szemölcsöt?

Mivel a szemölcsöket minden esetben a HPV (humán papillomavírus) okozza, így a kezelésnél, két irányból kell “támadnunk”: a belső kezelések célja a vírus elpusztítása a szervezetből és az immunrendszer megerősítése; a külsőleges kezelések esetén pedig a kinövések, a szemölcs látható tüneteteinek eltávolítása a feladat. Sok szemölcskezelés azért marad sikertelen, mert csak a külső tünetek eltávolításával foglalkoznak; és hiába a kenőcsös, fagyasztásos eljárások, a szervezetben ott lappangó vírus újra és újra “előhívja” a bőrfelületen kialakuló viszkető dudorokat.

Belső kezelési lehetőségek:

Vakcina: a HPV elleni védőoltásokat főleg a méhnyakrákos megbetegedések megelőzése céljából reklámozzák, de a nemi úton terjedő szemölcsök ellen is védelmet nyújt.

Immunmodulátorok és retinoid szerek: ezek a gyógyszerkészítmény rendkívül hatékonyan alkalmazhatóak akár a terápiarezisztens szemölcsök eltávolításában is, de csak szakorvos alkalmazhatja, aki jártas az ilyen kezelési formákban, és jól ismeri a lehetséges mellékhatásokat.

Sajnos még mindig gyakran előfordul, hogy a HPV okozta szemölcsöket herpeszvírus elleni készítményekkel (aciklovir) próbálják kezelni, ezekre azonban a HPV (lévén teljesen másik vírusról van szó) nem reagál.

Alternatív terápiaként egyes paramedicinális módszerek (akupunktúra, homeopátia, hipnózis) is alkalmazhatóak, elsősorban gyermekek esetén hatásos, felnőtt páce

 

Külső kezelési lehetőségek:

Fagyasztás (kryoterápia): a szemölcsök leszedésének egyik legjobb módszere a -196°C-os, folyékony nitrogénnel történő fagyasztás. A fagyasztott területnek 1-3 mm-rel túl kell terjednie a bőrkinövések látható határán, és a fagyasztásnak 5-30 másodpercig kell tartania,  a szemölcs méretétől és vastagságától függően. Általában egyetlen kezelés elegendő, ha továbbiakra is szükség van, akkor azokat 2-3 hetente kell végezni a gyógyulásig. A fagyasztás hatásosságát növeli, ha  az elváltozás  közepéről előzőleg eltávolítjuk a szaruréteget. A talpi szemölcsöknél a kétszeri fagyasztás-felengedés ciklus hatásosabb, mint az egyszeri. A kezelés után néhány óráig  még fájdalmas maradhat a kezelt terület, néha nagy, bevérzett bulla keletkezik a fagyasztott szemölcs körül. A módszer nem igényli a gyermekek kezeléséhez a szülő közreműködését, kényelmes, viszont hegesedéssel gyógyulhat. A kryotherapia maró ecsetelők, kenőcsök, tapaszok helyi alkalmazásával jól kombinálható.

Sebészi eltávolítás: manapság legtöbbször már csak a nagy talpi szemölcsök megfelelő (tapasz, ecsetelő, kenőcs) előkezelése után, a szemölcs eltávolítására használjuk a Volkmann-kanállal végzett úgynevezett “kikanalazást”. A kimetszést a gyakran csúnyán hegesedő gyógyulás miatt egyáltalán nem ajánljuk. A beavatkozás előtt helyi érzéstelenítés szükséges.

Elektrokauterizáció: egy vagy néhány elváltozás elektrokauterrel is eltávolítható, de ez hegesedést okozhat. Az elektrokauterrel való leégetés, vagy kikaparás csak helyi érzéstelenítésben végezhető, fennmaradó hegek itt is előfordulhatnak.

Lézeres kezelés: a lézerkezelés hatásos, de szintén heget hagyhat. A médiát ugyan elárasztják a lézerkezelésről szóló lelkes közlemények, de az igen drága módszernek nincsenek egyértelmű előnyei. Fájdalmas, hosszú a gyógyulás, gyakori a hegesedés és ugyanannyi a recidíva, mint az olcsóbb kezelési módokat követően. Az egészségügyi személyzetet a vaporizált vírus belégzésének veszélye fenyegeti. Költsége miatt nem elsőként választandó eljárás, csak az egyéb terápiára rezisztens szemölcsök kezelésére javasolható. Elvégzéséhez helyi érzéstelenítés szükséges.

Tapaszok: A szemölcskezelés legegyszerűbb formáját jelentik. A talpi szemölcsök sokkal erőteljesebb, 40%-os szaliciltapaszos, több napos kezelést igényelnek. Ekkor eltávolítják a szemölcs fellazult, puha részét, majd a fennmaradó részt megfa­gyasztják vagy marószerrel (pl. 30-70%-os triklórecetsavval) roncsolják. Ez az úgynevezett “adhesiotherapia” hatóanyag nélküli tapasz naponkénti alkalmazásából áll, fájdalmatlan, olcsó és állítólag sikeres.

Növényi eredetű ecsetelők: számos gyógynövény-eredetű szemölcsirtó ecsetelő kapható a gyógyszertárakban és a gyógynövényboltokban. Leggyakoribb alkotórészük a vérehulló fecskefű nevű gyógynövény alkaloidája. A növény narancssárga tejnedve természetes formájában valóban igen hatásos szemölcsirtó szer, a kivonatokról ez már nem mindről mondható el.

 

Rendelőmben több, mint három évtizede foglalkozom gyermekek és idősebbek vírusos szemölcseinek eltávolításával, szükség esetén professzionális szén-dioxid lézer is rendelkezésre áll. Keressenek fel bizalommal, és együtt kiválasztjuk a megfelelő gyógymódot!