Hullik a gyerekem haja. Ez normális?

Kis mértékben igen, főleg évszakváltáskor. Ha azonban a haj nagyon erős mennyiségben hullik, illetve nem pótlódik, kopasz folt marad a fejen, nem látuk a hajvonalnál növekvő “babahajakat”, akkor érdemes lehet orvoshoz fordulni.

A hajhullás és körömtöredezés általában kéz a kézben járnak; és számos dolog kiválthatja őket.

Leggyakrabban a nem megfelelő táplálkozás (B5-B7 vitamin- és vashiány) okozhat hajhullást, de lehet stressz miatt is (pl. gyerekeknél iskolakezdés, iskolaváltás, teljesítményszorongás), egyes esetekben pedig belgyógyászati betegségek (pajzsmirigy alulműködés, vérszegénység, autoimmun betegség, súlyos láz, vagy egyes gyógyszerek mellékhatásai) is húzódhatnak a tünetek mögött.

Mielőtt bármilyen vény nélkül kapható haj- és körömnövekedést elősegítő szert alkalmaznánk, keressünk fel bőrgyógyászt, aki megvizsgálva a gyermeket, állapotának megfelelő kezelésben részesíti őt.

Miért bőrgyógyászt kell felkeresnem a haj problémájával?

Mert ilyenkor nem is a hajszálakat, hanem elsősorban a fejbőrt vizsgáljuk: a gyermekkori hajhullás leggyakrabban valamilyen fejbőr problémára vezethető vissza. Egy felületi gombás fertőzés a bőrön és fejbőrön, a szemöldök és szempilla tájékán megtámadhatja a szőrtüszőket, amely hajhulláshoz vezethet. Ilyen esetben foltokban hullik a gyermek haja. Kezelése gyógyszeresen és felületi módon is szükséges. Babakorban az ekcéma is jelentkezhet a fejbőrön, vagy az arcon a hajvonalhoz közel, ezzel hajvesztést okozva.

 

A köröm vastagságának és színének megváltozása mögött számtalan ok húzódhat. Csecsemőknél jellegzetes körömelváltozás a kanál alakú köröm. Emiatt nem kell különösebben aggódni, idővel kinövi a gyermek, és normál alakú körmöt növeszt.

A legtöbb körömelváltozásért a gombák felelősek.  Kialakulásáért a kisgyermekeknél gyakran előforduló ujjszopás rossz szokása is felelős lehet, hiszen a felázott, felpuhult bőrt és körmöt könnyebben megtámadják a kórokozók.