Számítógépes anyajegyszűrés – a kicsiknek is!

Az anyajegyek rendszeres vizsgálatát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ez az egyetlen módja annak, hogy a rosszindulatú bőrrákot (melanomát) időben diagnosztizáljuk, és szükség esetén rutinszerű sebészi beavatkozással eltávolítsuk. Ha a felismerés időben megtörténik, az nagyban megnöveli a gyógyulás esélyeit még rosszindulatú bőrráktípusok esetén is.

A digitális anyajegyszűrés célja tehát, hogy a rosszindulatú elváltozásokat, melanomát, bőrrákot időben felismerje és kiszűrje. Tévhit, hogy az anyajegyek vizsgálata csak felnőttkorban szükséges: mivel az anyajegy már születéskor látható (vagy az élet első pár évében alakul ki), ezért azt kezdetektől fogva érdemes figyelemmel követni. Magyarországon sajnos folyamatosan növekszik a bőrrákos megbetegedések száma, és ez alól a gyermekek sem mentesülnek.

Magasabb rizikónak vannak kitéve a nagyon fehér bőrű, világos (szőke, vörös) hajú, kék szemű gyermekek, illetve azok akiknek a testén kifejezetten sok anyajegy (50+) található, vagy sűrűn szeplős az arcuk, karjuk, illetve akiknek a szűk családjában már előfordult melanoma vagy más rosszindulatú elváltozás a bőrön.

Az anyajegyek vizsgálatának első lépéseként a bőrgyógyász kézi dermatoszkóppal (egy bőrgyógyászati nagyítóval) megvizsgálja az anyajegyeket. Ezután a feltűnő, nagyobb méretű vagy szőrös anyajegyekről digitális fotót készítünk, ami 30-40-szeres nagyítású képet ad az anyajegyekről. Ennek segítségével pontosan megfigyelhető az anyejegyek szerkezete, szélének mintázata, és a bőrgyógyász el tudja dönteni, hogy észlel-e kóros elváltozást, további kezelésre szükség van-e. Amennyiben minden anyajegy ártalmatlannak bizonyul, úgy a felvételeket megőrizzük, a későbbi ellenőrzés, összehasonlítás céljából. Így könnyen megállapítható, hogy a megfigyelt anyajegyek mérete, színe, kiterjedése változott-e.

A digitális anyajegyvizsgálat teljesen fájdalommentes, semmilyen kellemetlenséggel vagy mellékhatással nem jár, és körülbelül 20 percet vesz igénybe. Panaszmentesség esetén is ajánlatos évente, magas rizikófaktorok esetén félévente elvégeztetni a vizsgálatot, minden életkorban.

 

A bőrrák megelőzésében nagyon fontos szerepet játszik a fényvédelem! Kisgyermekek esetén a legmagasabb faktorú napvédő krémeket használjuk (50+), és a déli órákban semmiféleképpen ne tegyük ki közvetlen napfénynek a gyereket, még naptej használata mellett se! Szintén kerülendő a szolárium használata.

Otthon is végezhetünk önvizsgálatot anyajegyeinken, érdemes havonta átnézegetni, megtapintani őket. Ha bármelyiken változást észlelünk, megnövekedett, amorf alakot vett fel, vagy megváltozott a színe, akkor azonnal keressünk fel egy bőrgyógyászt!

Könnyen megközelíthető, IX. kerületi bőrgyógyászati rendelőmben barátságos környezetben végzem a kicsik anyajegyvizsgálatát. A számítógépes anyajegyvizsgálat ára: 12.000 Ft.