Mi ellen véd a naptej?

Mi ellen véd a fényvédő?

A fényvédő faktor (SPF) tulajdonképpen napégés elleni védőfaktor, de ez nem egyenlő a fény okozta betegségek elleni, a fény okozta öregedés elleni, a DNS-károsodás elleni, az immunrendszer gyengítése elleni, a bőrrák elleni, illetve a melanomaképződés elleni védőfaktorral! Az egyes fényvédő készítmények hatása nagyon különböző a napégés, a fotoaging, immunszupresszió és a rákképződés elleni védelem szempontjából. A fényvédőkről régebben azt hitték, hogy napégés nélkül nincs károsodás, ma azonban már tudjuk, hogy az ultraibolya sugárzás bőrpírt kiváltó dózis alatti adagban is számos káros káros hatást gyakorol a bőrre (DNS-károsodás, gén-indukció, enzim degradáció).

A gyakori tévhit ellenére a fényvédők rendszeres használata nem okoz D-vitamin-hiányt, mivel rendkívül rövid napfényhatás is elegendő a megfelelő D-vitamin képződéshez. Ehhez heti háromszor 20 percig kell csupán, hogy nap érje az arc, alkar és a kézhát bőrét!

Mi a fényvédők szerepe a bőrrák megelőzésében?

Akkor van szerepük a bőrrák megelőzésében, ha olyan fényvédőnk van, amely egyenletes védelmet ad mind az UVA, mind az UVB spektrumban és a bőrpírt kiváltó dózis alatti káros hatásokat is kivédi. Bizonyított, hogy az aktinikus keratosisok kialakulása és a laphámrák előfordulása csökkenthető a mindennapos fényvédő-használattal. Egyes vizsgálatok szerint a fényvédők használata megelőzheti az anyajegyek kialakulását is. A festékes anyajegyek többsége a gyermekkorban, serdülőkorban, illetve a fiatal felnőttkorban jelenik meg. Egy harmincéves felnőttön általában 20-40 festékes anyajegy található. A felmérések azt mutatják, hogy a napozás hatására korábban és nagyobb számban jelennek meg az anyajegyek. Jelenleg is intenzíven kutatják a genetikai tényezők és a környezeti hatások szerepét az anyajegyek kialakulásában, mivel a melanoma kialakulása legfontosabb rizikótényezőjének a nagyszámú festékes anyajegy jelenléte bizonyult. A melanoma megelőzése a régebbi fényvédőkkel nem volt bizonyítható, de a legkorszerűbb fényvédők remélhetőleg ilyen védőhatást is képesek kifejteni. A bőrrákot továbbra is a legjobb megelőzni, ehhez legfontosabb 11 és 14 óra között a napot kerülni. A fényvédők csak járulékos védelmet adnak ehhez.

 

gyerek-anyajegy-napvedelem

 

A szakértők szerint Közép-Európában áprilistól szeptemberig ajánlott a napi fényvédelem:

– fényvédő ruházat

– kalap, vagy sapka (különösen a kopaszoknak!)

– UV-szűrő napszemüveg

– felnőtteknek is minimum SPF 15-ös fényvédő napi használata minden napnak kitett területen, kicsi gyermekeknél az SPF szám legyen ennél magasabb!

A fényvédelmet már gyermekkorban tanácsos elkezdeni a bőrtípusnak megfelelő védőfaktorú fényvédővel. Újabban a gyermekkorban elszenvedett súlyos napégéseknek jelentőséget tulajdonítanak a későbbi melanoma malignum kifejlődésében.  Ezért a legfontosabb a gyermekkori fényvédelem, hiszen az életünk folyamán kapott UV – sugáradag fele 18 éves korunk előtt ér bennünket.

A fényvédelem legegyszerűbb és legolcsóbb módszere a nap kerülése. A déli órákban (11 és 15 óra között) ne tartózkodjunk fedetlen bőrrel a tűző napon. Az árnyékos helyet is igen gondosan kell kiválasztanunk, hiszen nagy vízfelület mellett, vakító fehér homokos parton a szórt, visszatükrözött ultraibolya – sugárzás igen jelentős. Az autók biztonsági üvege általában elég jól elnyeli az UVB-t, de az UVA 70%-át átengedi.  Ezért a hosszabb nyári autózáskor is lényeges a fényvédelem.  A házak üvegablaka is nagyobb UV sugármennyiséget engedhet át, amely napégéshez vezethet.

A védelem lényeges eleme a megfelelő ruházat viselete, azonban azt is figyelembe kell venni, hogy egyes textíliák akár az ultraibolya – sugárzás 50%-át is átengedhetik. Ez a felhasznált szálak fényáteresztő képességétől, a szövés sűrűségétől  és  az anyag színétől függ. A sötét színek nyelik el a legjobban a sugarakat.  Nedvesen  csökken a ruhadarabok védőhatása. Fejünk és arcunk védelmére széles karimájú kalapot hordjunk. Igen elterjedt az a tévhit, hogy fürdés, úszás alatt nem szükséges a fényvédelem. A tiszta tengervízben azonban pl. 1 méteres mélységig az ultraibolya-B – sugárzás 50%-a eljut!

Bőrünket mindig megfelelő fényvédő szerekkel kell védenünk, ezeket legalább 30 perccel a napozás kezdete előtt kell alkalmaznunk!

Mit jelent az SPF?

A fényvédő faktorszám (Sun Protective Factor=SPF) azt a tényezőt fejezi ki, amennyivel hosszabb idő alatt fejlődik ki a napégés azokon, akik a fényvédőt használják:

SPF  =         A bőrpír kialakulásáig eltelt idő fényvédővel
                  A bőrpír kialakulásáig eltelt idő fényvédő nélkül

Mivel a bőrpírt az UVB okozza, a szokásos fényvédő faktorszám csak a készítmény UVB elleni védőhatását jellemzi. A III. bőrtípus esetén  pl. védelem nélkül 20-30 perc alatt keletkezik napégés. SPF  25 – ös fényvédővel a védelem 8 – 12 órán át tart, azaz  25-ször hosszabb ideig.  Azt ajánlják azonban, hogy ne használjuk ki a maximális időt, hagyjunk egy kb. 30%-os biztonsági sávot.

A SPF értékeket úgy mérik, hogy 2mg/cm2 fényvédőt visznek fel a bőrre, azaz ujjbegynyit   egy akkora felületre, mint az arc, az átlagos felnőtt teljes testének bekenéséhez kb. 35 ml fényvédő kell.  Kisebb mennyiség alkalmazása kisebb SPF-et eredményez! Amerikai vizsgálatok szerint az emberek többsége jóval kevesebb (0,5-1,3mg/cm2 –t) fényvédőt használ.

 

A fényvédő szernek nem csak hatásfokát, hanem kozmetikai jellemzőit, fotostabilitását, vízállóságát, az alkalmazás szükséges gyakoriságát is mérlegeljük. Napjainkig főleg a rövidebb hullámhosszú ultraibolya sugarak (UVB) elleni védelmen volt a hangsúly, de manapság fokozottan törekszenek a védelmet az UVA – tartományra is kiterjeszteni. A fényvédőket a legtöbben csupán az UVB okozta napégés kivédésére használják és mivel a magasabb fényvédő faktorszámú készítményekkel egyre hosszabb időt képesek a napon tölteni, ezért hamis biztonságérzetük alakul ki. Az így kapott, jóval nagyobb UVA – sugáradag elleni védelem kombinált, szélesspektrumú fényvédők használatát teszi szükségessé.

A nagyon magas SPF értékek valóban hasznosak?

Egyes termékeken 60-as, vagy magasabb SPF érték szerepel.  Ezeket az értékeket a hivatalos COLIPA módszerrel nehéz mérni ezért egyes ajánlások az “50+” jelzést ajánlják a SPF 50 feletti termékek jelölésére. A magas SPF értékek a felhasználó számára ezen felül a “teljes védelem” hibás képzetét adják, amely pedig egyetlen fényvédőre sem igaz.  Ugyanezen okból a   “sunblocker” (tökéletes, teljes fényvédő) megjelölés használatát is abbahagyták.

Leave a Reply

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..